Biblioteka
14
mar

MENTALIZACIJA I NEUTRALIZACIJA

Post in Biblioteka
by Psihoterapijski centar

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

MENTALIZACIJA I NEUTRALIZACIJA

Mentalizacija i neutralizacija su najosnovnije sposobnosti za upravljanje emocijama.

Razboritost

Emocionalno zrela osoba treba da bude razborita. Njene potrebe i emocije ne bi trebalo da vladaju njom, već da ona vlada njima. Emocije nisu konj bez jahača. Ego emocionalno kompetentne osobe ume da „jaše“ na svojim emocijama, da određuje pravac i smer kretanja, brzinu i način. Osoba koja je u izravnom kontaktu sa svojim emocijama, prepoznaje ih i ne guši, već nastoji da ih valjano razume. Mentalno ih sređuje i obrađuje, pita se zašto, trudi se da razume vlastita osećanja, motive i potrebe. Ume da razume i emocije i motive za ponašanje drugih ljudi – da „mentalizuje“. Emotivno zrela osoba koristi snagu i energiju svojih emocija, ali uspeva da balansira, pretvarajući ih u silu dostupnu njenom Egu za rešavanje problema i konstruktivnu akciju. Emocije je ne preplavljuju jer je „general svoje vojske“. Uspeva da razmišlja hladne glave čak i dok traju snažna osećanja. Sposobnost balansiranja snažnim energetskim potencijalima emocija (ljubavi – seksualnosti i agresije) zove se „neutralizacija“.

 

Sposobnost za neutralizaciju je sposobnost čoveka da održi svoje mišljenje razumnim, neutralizovanjem svoje nagonske energije (seksualne i agresivne) i njenom transformacijom u neutralnu energiju namenjenu rešavanju problema, razumnom mišljenju i dolaženju do cilja.

Nerazvijena sposobnost neutralizacije proizvodi iracionalno mišljenje, preplavljeno agresijom ili libidinoznom potrebom, zaslepljenost emocijama, impulsivno i iracionalno ponašanje. Doživljaj osobe se kreće u ovim kategorijama: to je jače od mene, obuzelo me, nemam kontrolu nad time, moram to da dobijem ili uradim po svaku cenu, ne mogu sada  da mislim o posledicama.

Razvijene sposobnosti neutralizacije i mentalizacije ogledaju se u sledećem: osoba ostaje trezvena i u emotivno izazovnim situacijama, razborita je i realna , ne gubitlo pod nogama, ostaje na zemlji, razmišlja hladne glave, poseduje i zadržava objektivnost. Ovi izrazi govore o kognitivnim funkcijama osoba sposobnih za neutralizaciju i mentalizaciju. One su sposobne za planiranje, promišljanje, zauzimanje distance i sagledavanje iz objektivne perspektive. Nemaju doživljaj da snažna osećanja ugrožavaju racionalno mišljenje. Naprotiv, snažna osećanja postaju pogonsko gorivo za rešavanje problema i dostizanje ciljeva.

Funkcije neutralizacije su smirivanje strasti i balansiranje energije u korisnu energiju koju naš Ego može da upotrebi za rešavanje problema. Funkcije mentalizacije su obrada emocija, prepoznavanje osećanja, porekla osećanja, izvora potreba i odgovor na pitanje zašto, odnosno razumevanje sopstvenog emotivnog stanja i stanja drugoga, stvaranje teorije uma.